Gezondheid
Om een goeie gezonde start te maken met het dekken van een ooi kijk je eerst naar het welzijn van het dier, is het dier wel gezond genoeg om zwanger te kunnen zijn? Als je deze vraag wilt beantwoorden kijk je naar een paar dingen van een ooi. Let op doe dit wel een paar weken voor dat je van plan bent haar te gaan dekken.
- Conditie
- De uier
- De poten
- Het gebit
Maar hoe weet je nu of deze 4 dingen prima zijn?
- Conditie: bij de conditie kijk je naar of het schaap veel moe is, beweegt het soepel, loopt het dier niet raar?
- Uier: een goeie uier voelt soepel aan en zitten er geen knobbeltjes of rare plekken op. Ook is er in het melkkanaal van de speen geen strengeltje te vinden.
- Poten: er moeten geen afwijkende dingen te vinden zijn op de poten of eigenlijk klauwen van de ooi maar meestal worden die wel uit de kudde gehaald dus is het erg gemakkelijk te herkennen.
- Het gebit: een goed gebit bestaat uit 32 tanden en 32 kiezen. Op latere leeftijd kunnen schapen wel een paar tanden gaan verliezen dit heeft wel invloed op het eten omdat ze dan minder goed kunnen kauwen.
Over het algemeen doe je dus eigenlijk een welzijnscheck bij de ooi. Je kijkt naar rare plekken, afwijkende dingen maar ook naar het gedrag van het dier.
Waar let je op tijdens de dracht?
Als je ooi eenmaal drachtig is zorg je dat het dier voldoende beweging krijgt. Door het rond lopen versterkt ze haar organen hierdoor is de ooi in betere conditie en verloopt de zwangerschap veel makkelijker. Ook komt de geboorte door het rondlopen sneller op gang, als bij een ooi de bevalling zwaar loopt door bijvoorbeeld zwakke spieren kan het lam vast gaan zitten dit wil je natuurlijk niet hebben. Laat de ooi op zijn minst een half uurtje per dag lopen en zorg voor een eigen plekje zodat de ooi in rust kan zitten. 145 dagen na het dekken moet de ooi in een hok ondergebracht worden, waar je goed op haar kan letten. Verder zijn er niet veel speciale dingen die anders moeten gebeuren tijdens de dracht.
De nazorg van het ooi:
Nadat de lam of lammeren zijn geboren kijk je goed naar de moeder of ze helemaal in orde is. Vaak is de ooi na het werpen moe en dorstig. Het beste kan je haar dan lauw water geven en zorgen dat ze voldoende rust krijgt met haar net geboren lammetjes. Ook moet je even kijken of de nageboorte er wel vlot en helemaal uit is gekomen anders kan de ooi een ontsteking eraan krijgen en uiteindelijk er aan dood gaan.
Verder is vooral de conditie van het dier na de geboorte belangrijk, staat ze wel snel genoeg op haar benen of blijft ze sloom na een tijdje? Geef haar kortom dus voldoende rust, eten en lauw drinkwater dan zal ze snel weer op haar benen komen.
Nazorg lammeren tot een jaar of 1:
Zodra het lam of de lammeren zijn geboren moet je ervoor zorgen dat ze goed kunnen ademen. Soms kan er een vliesje om hun hoofdje zitten en moet je die er zo snel mogelijk van het snuitje aftrekken zodat het lam kan ademen. Ook moet je eventueel slijm uit het bekje verwijderen. Ook moet je de temperatuur van het hok goed in de gaten houden het mag daar niet te koud zijn. Verder zal de moeder het lammetje gaan schoonlikken en wordt de navelstreng vanzelf afgebroken. Als laatst kan je nog het beste de navel ontsmetten met jodium zodat er geen bacteriën in de lam kunnen binnendringen. Zorg wel dat de lam van de moeder drinkt hierdoor krijgt hij voldoende antistoffen binnen. Als alles is gedaan en goed is verlopen kan eigenlijk de opvoeding van het lam of de lammeren beginnen.
Op dag 2 kan je het geslacht bepalen van de pasgeboren lam en is hij goed te onderscheiden van de andere lammeren denk hierbij aan de bouw en het uiterlijk van het lam. De ooien zijn vaak wat dunner en kleiner dan de rammen, die zijn vaak steviger en dikker. Verder laat je ze nog een tijdje drinken bij de moeder als de moeder geen voldoende melk heeft kan je ze drie of vier dagen bijvoeden met de fles. Vanaf dag 14 kan je ze gewoon vers water, goed hooi en eventueel wat krachtvoer geven zodat ze daaraan kunnen wennen. In principe is het opvoeden van een lam dus niet heel erg verschillend. De voeding van het schaap wordt verder uitgelegd in het verslag.
Verder is het nog belangrijk dat je het lam of de lammeren laat inenten. Dit kan al vanaf week 2. Maar moet het wel om de 4 -6 weken erna herhaald worden. Vaccineren zorgt er wel voor dat het lam geen ‘’bloed’’ krijgt hierdoor kunnen ze namelijk sterven.
Wat is het bloed?:
Het bloed is een aandoeding dat er teveel aan suikers is. Hierdoor kunnen de darmen het niet echt kwijt en ontstaat er een soort van gif in de buik/darmen.
Wat doen als een lam wordt verstoten?:
Je kan hem verder voeden met een fles zodat hij toch nog biest en de antistoffen daarin krijgt. Op de verpakking staat hoeveel de lam nodig heeft van het melk dit is namelijk bij elk melk soort verschillend. Later krijgt ook dit lam het zelfde voedsel en drinkwater.
Maak jouw eigen website met JouwWeb