Het voeren van een ooi
Voeding van een ooi:
Het voeren van ooien (vrouwtjes) is erg afhankelijk van de conditie van de ooi en de fase waarin ze leven. Met het fokken spreken we van 3 fases. Rond het dekken, tijdens de dracht en na het af lammeren. Wij gaan elke fase bespreken.
Rond het dekken:
De conditie rond het dekken moet goed zijn. Magere en vette ooien worden slechter zwanger. Onder normale omstandigheden is weidegang genoeg. Vaak wordt er door boeren flushing toegepast. Dat wil zeggen dat de ooi meer wordt gevoerd. Het verhoogt het aantal ovulaties en heeft tot doel levend geboren lammeren te laten stijgen. Flushing is goed voor ooien die in een matige conditie zijn. Als dit het geval is moet je 1 maand voor het dekken beginnen met flushing.
Tijdens de dracht:
De eerste 3 maanden van de dracht hebben de ooien weinig eisen nodig. Weidegang is vaak voldoende. Vanaf 3 maanden voor het werpen gaan de vruchten zich sterk ontwikkelen. Door de groeiende lammeren in de baarmoeder neemt de inhoud van het maagdarmkanaal af, waardoor de voeropname daalt. Het voer moet dus geconcentreerder worden, anders zal de ooi vet reserves gaan gebruiken om de lammeren te gaan voeden. Daarom is het nodig om niet te laat te beginnen met het bijvoeren. Je kan bijvoeren met havens schapen fok korrel.
Kenmerken van Schapen-Fok-Korrel:
- Geconcentreerde en eiwitrijke brok; (15% eiwit).
- Bevat alle belangrijke vitaminen en mineralen.
- Stimuleert de vruchtbaarheid en melkgift.
Een ooi moet in staat zijn voldoende melk te kunnen maken voor haar lammeren. Een belangrijke rol hierbij is goed hooi, schoon water en schapenkorrel. Als je je ooien niet goed bij voert en ze niet voldoende voer op kunnen nemen, kunnen deze ooien slepende melkziekte krijgen. Deze ooien gaan in de laatste weken dan erg achteruit. De groeiende lammeren halen veel suiker uit het bloed van de ooi. Meer dan dat de ooi bij maakt. De ooi gaat dan haar reserve vet gebruiken. De stoffen die vrij komen bij de vetbranding kunnen niet worden verwerkt door de lever waardoor de stoffen in het bloed terecht komen. De ooi vergiftigd eigenlijk zichzelf.
Naast onbeperkt ruwvoer:
Schapenkorrels per dag:
4 weken voor af lammeren: 100 gram
2 weken voor af lammeren: 300 gram
1 week voor aflammeren: 500 gram
1 week na aflammeren: 1 kg
2 weken na aflammeren:
Ooi met tweeling: 1 kg
Ooi met eenling: 0,7 kg
Maak jouw eigen website met JouwWeb